oorlog en misleiding
      Home     Contact     Over deze site  



Operatie Fortitude South
De belangrijkste misleiding rond de D-Day landingen

Operatie Fortitude South was de belanrijkste misleidingsoperatie rondom de D-Day landingen in Normandie op 6 juni 1944. Het doel van Operatie Fortitude South was om de Duitsers ervan te overtuigen dat de geallieerde alliantie zou plaatsvinden bij Calais: precies zoals de Duitsers dat altijd al dachten. Op deze pagina vind je een overzicht van alle artikelen op deze site die met Fortitude South te maken hebben.

Beginsituatie: december 1943
Eind 1943 besloten de geallieerde leiders dat er aan het westelijk front een invasie zou komen. Deze zou in mei 1944 moeten plaatsvinden.

Hoe zag de kaart van Europa er toen uit? Wat waren de verwachtingen van de Engelsen en Amerikanen en waar gingen de Duitsers van uit?

Verkeerde Duitse aannames
Al vanaf de zomer van 1942 waren de Duitsers ervan overtuigd dat de geallieerden West-Europa zouden binnenvallen. De Duitsers concludeerden in 1943 dat de regio rond Calais in Noord-Frankrijk de meest waarschijnlijke locatie was voor een geallieerde invasie.

In Fortitude South werd er alles aan gedaan om die verkeerde Duitse aannames te bevestigen. Maar waarom dachten de Duitsers eigenlijk dat Calais de meest logische plek voor een invasie was?

De 1st US Army Group
Voor de Duitsers is het volkomen duidelijk dat de geallieerde invasie onder leiding zal staan van de beste en meest succesvolle generaal die de geallieerden hebben: de Amerikaanse generaal George S. Patton.

In Operation Bodyguard krijgt Patton daarom het bevel over de fictieve 1st US Army Group (FUSAG). Patton zou met zijn leger landen bij Calais, zo wordt de Duitsers voorgehouden. De misleiding is zo succesvol dat de Duitsers zeven weken na D-Day nog steeds zitten te wachten op de invasie van Patton bij Calais.

Hoe creeer je een spookleger?
FUSAG (First US Army Group) was een fictief leger dat zogenaamd bestond uit een leger ("14th Army"), drie legerkorpsen, een pantserdivisie, vijf airborne-divisies en veertien infanterie-divisies. Samen waren deze verschillende legeronderdelen goed voor 150.000 spooksoldaten.

De Geallieerden gebruikten heel wat trucs en deden heel veel moeite om de Duitsers ervan te overtuigen dat FUSAG echt bestond.

De onderdelen van FUSAG
Om de Duitsers van het bestaan van een niet-bestaand leger te overtuigen, gingen de geallieerden gedegen te werk. Ieder niet-bestaand legeronderdeel had z'n eigen schouderembleem en logo.

De Duitsers slikten deze misleiding als zoete koek. Na de oorlog ontdekten de geallieerden in de archieven van de Abwehr dat de Duitsers alle logo's van de niet-bestaande legeronderdelen keurig hadden verzameld en gedocumenteerd.

Duitse generaal wordt rondgeleid
Begin mei 1944 kregen de mensen achter Operation Bodyguard een onverwachte mogelijkheid om de de Duitsers te overtuigen van de zogenaamde opbouw van troepen van de 1st US Army Group.

Een gevangen Duitse generaal die vanuit Engeland werd teruggestuurd naar Duitsland, kreeg 'per ongeluk' heel wat van de troepenopbouw voor de invasie te zien.

De Duitse reactie na D-Day
Wanneer de geallieerden op 6 juni 1944 landen in Normandie is de grote vraag bij de geallieerden hoe de Duitsers zullen reageren. Tot opluchting (en verrassing) van de Britten en Amerikanen denken de Duitsers dat de landingen slechts een afleidingsmanoeuvre zijn en dat de 'echte' invasie nog moet komen.

Het lijkt bijna niet voor te stellen, maar drie weken na D-Day, als de Duitsers steeds meer terrein in Normandie moeten prijsgeven, zijn er zelfs meer troepen bij Calais dan op D-Day zelf.



Privacybeleid - Copyright

 

Andere onderdelen van Operation Bodyguard:

Fortitude North
Een misleidingsplan om de Duitsers ervan te overtuigen dat de geallieerden van plan waren om het door de Duitsers bezette Noorwegen binnen te vallen.

Ironside
Een misleidingsplan waarbij de geallieerden zouden landen in de Golf van Biskaje.

Vendetta
Een misleidingsplan waarbij geallieerde troepen zouden landen in de buurt van Marseille.